Την απόσυρση του νομοσχεδίου που εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης ζητά η αντιπολίτευση, στηλιτεύοντας παράλληλα τη «σαλαμοποίηση» της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην «καρδιά» του καλοκαιριού προκειμένου -όπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης– να γλιτώσει η κυβέρνηση το κράξιμο.
«Φέρνετε το νομοσχέδιο στο κατακαλόκαιρο και χωρίς ακρόαση φορέων που απουσιάζουν για διακοπές» είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Στις ενστάσεις της τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με φρασεολογία πεζοδρομίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Βασίλης Οικονόμου, λέγοντας πως «δεν κλείνει το… μαγαζί το καλοκαίρι».
Η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για καθαρή απώλεια μέχρι και 35% στις επικουρικές συντάξεις και στηλίτευσε το «ρίσκο και το τζογάρισμα» των αποθεματικών. Επιπλέον, έκανε λόγο για ζήτημα αντισυνταγματικότητας, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επισημαίνει στην έκθεσή του πως δεν αποσαφηνίζεται στο σχέδιο νόμου αν το ταμείο που θα συσταθεί, θα ανήκει στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
«Να αποσύρετε το νομοσχέδιο»
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε και το ΚΙΝΑΛ, με τον Γιώργο Μουλκιώτη να επικρίνει τον τρόπο που επιλέγει η κυβέρνηση τη συζήτηση του. «Δεν αξίζει η σπουδαιότητα του νομοσχεδίου να έχει τέτοια συμπεριφορά από την κυβέρνηση» σχολίασε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι η πλειοψηφία των φορέων δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ακρόασης ακόμα και με το σύστημα webex επειδή «βρίσκονται εκτός».
Σε εκείνο το σημείο, ο πρόεδρος της Επιτροπής επανήλθε με το γνωστό κουτσαβάκικο ύφος που τον χαρακτηρίζει: «Θα συζητήσουμε Ιούλιο μήνα, να σας το έφερνε 13 Αυγούστου να πω ότι έχετε δίκιο, τώρα… υπερβολή».
«Νομοσχέδιο για τα σκουπίδια»
«Φέρατε ένα νομοσχέδιο για τα σκουπίδια που υπηρετεί κεφάλαιο και τις ανάγκες του» στηλίτευσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, και συμπλήρωσε πως δεν πρέπει κανείς να έχει εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία, αφού ο πρόεδρος της Βουλής είχε διαβεβαιώσει στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι θα γίνει μόνο μία διαδικασία και τελικά θα πραγματοποιηθούν τρεις πριν το κλείσιμο της Βουλής για καλοκαίρι. «Το φέρνετε τώρα γιατί περιμένετε ότι θα γλιτώσετε το κράξιμο του κόσμου, αλλά δεν θα το γλιτώσετε…» προέβλεψε και κατηγόρησε τη συμπολίτευση πως επιθυμεί τη πλημμελή εκπροσώπηση των φορέων. «Αυτό που κάνετε είναι ντροπή και διαφωνούμε κάθετα με την πρακτική που ακολουθείτε» κατέληξε.
«Καταψηφίζουμε»
Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, η Μαρία Αθανασίου αποκάλεσε απαράδεκτο και πρωτόγνωρο τον τρόπο εισαγωγής του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει το νέο ασφαλιστικό. «Εμπαίζετε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον ελληνικό λαό» διαπίστωσε, επισημαίνοντας πως πρόκειται για το δεύτερο χτύπημα στους εργαζόμενους μετά το αντεργατικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη. Υπενθύμισε τις ενστάσεις της Κομισιόν για την «τρύπα» 70 δισ. στα δημόσια οικονομικά, την οποία -όπως είπε- θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι. «Θα αντιδράσει ο ελληνικός λαός με το ξεπούλημα των επικουρικών συντάξεων» προειδοποίησε.
«Πανικός και θρασυδειλία»
Η Μαρία Απατζίδη, ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, αιτήθηκε την απόσυρση του νομοσχεδίου και έψεξε κι εκείνη με τη σειρά της τη συμπολίτευση για τον τρόπο εισαγωγής του νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε -όπως σχολίασε- νύχτα. «Πρόκειται για αντικοινοβουλευτική τακτική» τόνισε και μίλησε για πανικό και θρασυδειλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Επιπρόσθετα, προέβλεψε ότι θα προκληθούν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, καθώς εισάγονται ο τυχοδιωκτισμός και ο τζόγος στην επικουρική ασφάλιση, γεγονός που επιφέρει αβεβαιότητα και επισφάλεια στους συνταξιούχους.